Testování kosmetických produktů na zvířatech

by Nikol on / Uncategorized

Každý rok jsou na celém světě pro testování kosmetiky zabíjeny tisíce zvířat. Těmto zvířatům jsou aplikovány chemické látky do očí, na kůži, jsou nucena je polykat či inhalovat. To vše jen proto, aby měli my, jakožto spotřebitelé na výběr tisíce nových výrobků.“ V tomto článku bych vám k celé věci ráda objasnila svůj názor a možná některé z vás zkusila přesvědčit o možných alternativách, a hlavně informovat o skutečné „ceně“ kosmetiky.

Domácí zvířata například králíci, potkani nebo morčata jsou stále obětí známých kosmetických testů. Bohužel však nejen oni. Velkým překvapením pro mě bylo zjistit, že právě tento krutý způsob se dosud ukázal jako jeden z nejméně spolehlivých. Ve 21. století právě pro test účinnosti a nezávadnosti kosmetiky existují přece kvanta alternativ například: lidské tkáně, trojrozměrné modely lidské kůže, nebo nejlepší z nich, buněčné kultury. Tak proč se potom stále testuje na zvířatech? 
Odpověď je prostá. Testování na zvířatech je stále ještě nejlevnější a nejrychlejší metodou ověřování.

Čím si musí testovací subjekty projít? 
Jak již bylo zmíněno na začátku, dochází k aplikování látky či samotného produktu nejčastěji do oči, nebo na kůži. Velmi často tak dochází ke krvavým a zarudlým ránám, mokváním očí, při nejhorším pak velmi pomalá smrt způsobenou inhalováním toxickým látek, nebo proniknutím do kůže. Zvířatům obvykle nejsou poskytnuty žádné bolest tišící prostředky nebo léčiva na poranění.




Výrobky kterých značek se netestují na zvířatech a jak je poznám?
Skvělou zprávou je, že spousta známých kosmetických značek dokonce bojuje proti testování na zvířatech a snaží se podporovat myšlenku osvěty světa. Při vlastních testech, tak při protestech a podepisování peticí.
Tyto a spousty dalších značek využívají alternativ testování a můžete se spolehnout, že žádný jejich produkt ani jednotlivé složky neprošly tímto testem: L’Oreal, Bourjois*, Lush, NYX, Urban Decay, Too Faced, Zoeva
další značky naleznete na stránce: BEAUTY WITHOUT BUNNYES

Produkty NEtestováné na zvířatech jsou často označeny symbolem králíčka. Proč toto označení často nevidíme v  Čechách?
Pro evropské kosmetické společnosti je netestování na zvířatech automatické! Je totiž zakázané dle zákona už od roku 2009. Symbol králíčka se vyskytuje a dává smysl jen v zemích, kde je testování na zvířatech dovoleno. Například v USA. Zde mohou tento symbol používat značky, aby informovaly zákazníky nebo pro reklamní účely.



Značky co naopak na zvířatech testují?
Mezi známá jména patří například Avon, M.A.C, BENEFIT COSMETICS, Max Factor, Maybelline, Rimmel, nebo Victoria’s Secret

Možná vás vaše oblíbená značka v dobrém nebo ve špatném překvapila.  Na štěstí každý dnes máme možnost volby. Celosvětová změna začíná jen u vás a u vaší volby!

 

Nikol

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *